Posted on

Mirabeau introduceert design thinking bij PGGM

Mirabeau is door pensioenfonds PGGM benaderd om design thinking te introduceren. Peet Sneekes vertelt tijdens eFinancials wat dat inhoudt.

De doelgroep van PGGM zijn vooral verpleegkundigen. Het pensioenfonds wil volgens Sneekes design thinking toepassen om hun dienstverlening beter aan te laten sluiten bij de behoeftes van mensen. “We hebben vier sprints gedaan waarbij we nieuwe ideeën hebben bedacht. Met als uitgangspunt: wat is er relevant voor mensen in het normale leven, in dit geval zorgverleners, en hoe kunnen we dat ontwikkelen? Hoe kan PGGM daar ook echt achter staan en die motor drijven?”

Daarvoor heeft Mirabeau diverse ideeën bedacht. “Een van de eerste die wij heel erg leuk vonden was: mensen die met pensioen zijn hebben heel veel ervaring, bijvoorbeeld met hoe je een kind snel stil krijgt, hoe je werk en privé kunt combineren. Hoe kun je die informatie krijgen in de koppies van mensen die net beginnen in de zorg? Daar proberen we iets leuks voor te maken, om die twee groepen met elkaar in contact te brengen. In dit geval zijn we bezig met een app.”

Dat lijkt niet direct een voor PGGM vermarktbaar product. Maar dat is ook niet de insteek, aldus Sneekes. “PGGM heeft een aantal pilaren waarop hun dienstverlening is gebaseerd en een daarvan is: we zijn er voor de zorg, dus we moeten ook voor deze mensen zorgen. We moeten deze mensen echt in de watten leggen want dat zijn onze mensen. Ze zien het als een intrinsiek deel van hun dienstverlening.”

De methode waarop Mirabeau design thinking toepast, komt uit een boek van Google Ventures. “Dat heet Sprint, een heel erg leuk boek. In drie dagen ben je een idee aan het verkennen en drie dagen ben je het idee aan het maken en daadwerkelijk aan het implementeren en testen met echte mensen. Dan heb je in elk geval een prototype en een idee of dit mogelijk aanslaat bij de mensen die je voor ogen hebt.”

Dit interview werd opgenomen tijdens eFinancials 2016, hét evenement voor het hoger en middenmanagement van banken, verzekeraars, hypotheekverstrekkers, pensioenfondsen en overige financiële instellingen.